3. Noaberkracht

3.1 Strategie

Strategie

Terug naar navigatie - Strategie

Onze missie:

Wij zijn Noaberkracht. Een organisatie die van toegevoegde waarde wil zijn voor de samenlevingen van Dinkelland en Tubbergen. Deze toegevoegde waarde leveren we in de vorm van professionele dienstverlening en de maatschappelijke effecten die we in samenspraak met de samenleving realiseren. Bij alles wat we doen, hebben we een focus op het resultaat.

 

Onze visie:

Wij ondersteunen onze gemeentebesturen in hun streven naar een vitale en zelfredzame samenleving. Een samenleving die vanuit eigen kracht en initiatief maatschappelijke doelen realiseert. Wij zorgen er daarbij voor dat kwetsbare groepen binnen de samenleving mee kunnen blijven doen.

 

Onze strategie:

Wij werken samenlevingsgericht. Wij willen continue van waarde zijn voor vraagstukken die vanuit de samenleving op de beide gemeenten en daarmee op Noaberkracht af komen. Van kleine vraagstukken op menselijke maat, tot grote vraagstukken die de samenleving als collectief raken. Het bieden van goede kwaliteit van Samenlevingsgericht werken vraagt iets van ieder individu en van de organisatie. Daarom ligt de focus op 3 leidende principes: werken en denken vanuit de inwoner, zelforganisatie en eigenaarschap. 

3.2 Ontwikkelingen

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding

Gemeenten en daarmee Noaberkracht worden geconfronteerd met maatschappelijke ontwikkelingen die de ambtelijke organisatie beïnvloeden.  We zien dat de welbekende crises waar Nederland mee wordt geconfronteerd betekenis hebben voor de lokale dynamiek. Taken worden meer en meer decentraal belegd, budgetten zijn krap, maatschappelijke opgaven zijn groot en de thema's veranderen snel. Dit vraagt om flexibiliteit, wendbaarheid en (her)prioriteren in goed samenspel tussen samenleving, politiek, bestuur en ambtenaren.

 

In deze geschetste context doen zich ten tijde van het opstellen van deze begroting 2023 ontwikkelingen voor die in meer of mindere mate van invloed (kunnen) zijn op de begroting 2023 van Noaberkracht of dat in de toekomst kunnen zijn. De ontwikkelingen nu bij ons bekend:

  • Organisatieontwikkeling
  • Capaciteitsonderzoek door Berenschot
  • Verkenning samenwerking Oldenzaal 
  • Migratieketen

Organisatieontwikkeling

Terug naar navigatie - Organisatieontwikkeling

Veranderingen in de samenleving en nieuwe wet- en regelgeving dwingen af dat Noaberkracht zich als ambtelijke organisatie continue ontwikkelt. Op dit moment komt Noaberkracht op een punt dat investeringen noodzakelijk zijn voor behoud van kwaliteit en toekomstbestendigheid. Naast de ambities van beide gemeentebesturen voor de samenleving, is het dus ook noodzaak te investeren in de ambtelijke organisatie. Hiervoor is het programma organisatieontwikkeling opgesteld wat is  opgenomen  in deze begroting 2023. Ook is in deze begroting een eerste financiële vertaling van de verschillende actielijnen uit dit programma organisatieontwikkeling opgenomen. Hier is uiteraard ook de (financiële) link gelegd met de  middelen die beschikbaar zijn gesteld door de gemeenteraden van Dinkelland en Tubbergen middels het vaststellen van beide gemeentebegrotingen 2023.

 

Gezien het continue karakter van organisatieontwikkeling zal dit onderwerp de komende jaren als een soort van rode draad door de begroting van Noaberkracht blijven lopen. Zowel inhoudelijk als financieel. 

Capaciteitsonderzoek Berenschot

Terug naar navigatie - Capaciteitsonderzoek Berenschot

Sinds de vorming van Noaberkracht is efficiency hét basisprincipe voor het organiseren van het werk geweest. Noaberkracht is efficiënt georganiseerd. Hetgeen extern werd bevestigd door het BMC rapport. 

 

Tegelijkertijd vragen snel veranderende maatschappelijke ontwikkelingen en de roep vanuit de samenleving om democratische vernieuwing om een organisatie die zich organiseert vanuit het basisprincipe "de mens en samenleving centraal". Oftewel Samenlevingsgericht werken. Het basisprincipe "efficiency" staat op gespannen voet met Samenlevingsgericht werken.  Omdat het bieden van maatwerk, het samenwerken met de samenleving en het continue schakelen op veranderende inhoudelijke thema's en crises  in efficiency met zich meebrengt. Deze spanning wordt binnen Noaberkracht ook als zodanig ervaren. 

 

Om de ervaren werkdruk te objectiveren, doet bureau Berenschot onderzoek naar de capaciteit van Noaberkracht in relatie tot maatschappelijke opgaven en ambities. De  uitkomsten van het rapport  inclusief mogelijke formatieve en financiële gevolgen betrekken we bij het opstellen van de begroting 2024 van Noaberkracht.

Verkenning samenwerking Oldenzaal

Terug naar navigatie - Verkenning samenwerking Oldenzaal

In januari 2021 is het rapport van BMC “Toekomstbestendigheid Noaberkracht” opgeleverd. Een belangrijke conclusie was dat Noaberkracht voor de eerstkomende jaren toekomstbestendig is. Maar ook is de inschatting dat de toekomstbestendigheid op de (middel)lange termijn onder druk komt te staan. Op basis van het BMC rapport hebben de 3 gemeenteraden van Dinkelland, Tubbergen en Oldenzaal aan de directies de opdracht gegeven te verkennen in hoeverre ambtelijke samenwerking tussen deze 3 gemeenten een antwoord kan geven op de vraag "Hoe blijven wij toekomstbestendig?". De verkenning naar de ambtelijke samenwerking wordt eind 2022 / begin 2023 afgerond, waarna het proces verschuift van ambtelijke verkenning naar bestuurlijke besluitvorming. 

Migratieketen

Terug naar navigatie - Migratieketen

Door grootschalige vluchtelingenstromen wordt helder dat de inrichting van de Nederlandse infrastructuur voor vluchtelingen ontoereikend is. Gemeenten krijgen van het rijk een forse opgave in de hernieuwd vorm te geven migratieketen die landelijke, regionale en lokale kaders kent. Dit gaat een opgave van betekenis zijn voor zowel de gemeente Dinkelland als Tubbergen en daarmee voor Noaberkracht. De reikwijdte van de opgave bezien vanuit ambtelijke capaciteit in een krappe arbeidsmarkt en financiële consequenties is op dit nog niet ten volle te overzien.