5. Programma Organisatieontwikkeling

5.1 Ambitielijn 1 Samenlevingsgericht werken

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

We integreren samenlevingsgericht werken verder in het DNA van Noaberkracht door medewerkers meer te faciliteren met allerhande tools, werkwijzen en rolopvattingen in processen en activiteiten. We zetten in op het versterken ervaringsdeskundigheid, zelfredzaamheid, eigenaarschap, kennis, expertise en verantwoordelijkheid van onze medewerkers en inwoners samenbrengen.  Hiervoor hebben we  een deel van de beschikbaar gestelde formatie omgezet in budget om deze inzet te faciliteren.

 

Wat gaan we daarvoor doen in 2025?

Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen in 2025?

Bewuster werken volgens de samenlevingsgericht werken principes

  • Teamgerichte aanpak samenlevingsgericht werken. O.b.v. de afdelingsplannen ondersteunt het team samenlevingsgericht werken verschillende teams in de vorm van coaching, begeleiding en/of training. 

 

Beter integreren van samenlevingsgericht werken principes in ons werk

  • Direct duidelijk continueren.
  • Toolbox participatie ontwikkelen en verspreiden in de organisatie.

 

Effectiever verbinden van buiten en binnen (dicht bij inwoners)

  • Verkenning gebiedsgericht werken uitvoeren en conclusies vertalen naar de organisatie.
  • Visie op dienstverlening vertalen in de uitvoering met behulp van de teamgerichte aanpak.

5.2 Ambitielijn 2 Ambtenaar van de toekomst

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

We ontwikkelen en implementeren activiteiten die gericht zijn op het versterken van het gedrag in de ondernemende, betrokken en (warm) zakelijke houding van onze medewerkers; waarbij specifieke aandacht wordt besteed aan het bevorderen van samenlevingsgericht werken en wendbaar organiseren via de doelen van het bestuur en organisatie.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

Onze medewerkers hebben een ondernemende, betrokken en zakelijke houding, en zijn dienstbaar aan de samenleving middels samenlevingsgericht werken en de doelen van bestuur en organisatie.

Wat gaan we daarvoor doen in 2025?

Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen in 2025?

Vanuit het ambitiedoel en de opdracht zijn drie strategische doelen opgesteld. Op hoofdlijnen zijn daarbij inspanningen uitgewerkt, als uitgangspunt voor de projecten. Verschillende inspanningen binnen deze ambitielijn zijn momenteel in uitvoering en gaan over in een volgende fase of krijgen een andere focus. 

Versterken houding en gedrag op basis van de kernwaarden

  • Borging van de gedragscode integriteit en daarmee het stimuleren van een integere cultuur en verhogen van het bewustzijn.
  • Organisatie van zelforganisatie, vanuit een eenduidig kader.

 

Versterken evaluerend en lerend vermogen

  • Verbeteren van leren en evalueren. 
  • Doorontwikkeling Noaberkracht als aantrekkelijk werkgever, in relatie tot leren en ontwikkelen. 
  • Om dit mogelijk te maken laten we ons budget voor scholing en opleiding jaarlijks stijgen met € 50.000 tot een bedrag van € 450.000 in 2026.

 

Zichtbare verankering van het medewerkersprofiel

  • Aandacht voor de medewerker van voor de start in de organisatie tot na het vertrek. Waarbij goede gesprekken vanuit een eenduidige aanpak en passende waardering en beloning daarbij centraal staan.
  • Zichtbaar borgen van het medewerkersprofiel in de bestaande instrumenten en processen.

5.3 Ambitielijn 3 Van organisatie naar organiseren

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

We  werken toe naar een cultuur van wendbaarheid en meer zelforganisatie binnen onze teams, waarbij de nadruk ligt op het actief omzetten van onze kernwaarden (OZB) in concrete acties. We Ontwikkelen samenlevingsgerichte werkwijzen die onze organisatieambitie en strategische doelen bevorderen door het geven van ruimte aan innovatieve ideeën en samenwerkingsverbanden, en het faciliteren van open communicatiekanalen; en regelmatig te evalueren en aan te passen waar nodig om een voortdurende verbetering te waarborgen.

Wat willen we bereiken?

Terug naar navigatie - Wat willen we bereiken?

De manier van werken is wendbaar (via zelforganisatie) en er op gericht om uitvoering te geven aan alles waar we voor staan en gaan. Hierbij werken we samenlevingsgericht, waarbij wij onze organisatieambitie en strategische doelen realiseren. Daarvoor hebben we vier doelen geformuleerd:

  1. Beter verbinden programma lijn en samenleving: het coördineren van samenwerking tussen operationele en programmatische activiteiten, met focus op capaciteitsvraagstukken en afstemming tussen programma's, projecten en de staande organisatie.
  2. Slimmer inzetten van (ons) personeel: het realiseren van toekomstbestendigheid door aanpassing aan diverse verwachtingen vanuit de omgeving, met focus op functie-inzicht, personele ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid, om kwetsbaarheden te verminderen en te werken vanuit thema's en uitdagingen in plaats van individuele capaciteiten.
  3. Bewuster sturen op resultaat en (strategisch) prioriteren: voor effectieve resultaatsturing is een helder kader voor zelforganisatie essentieel, waarbij het belangrijk is om eigenaarschap te nemen, resultaten zichtbaar te maken en te behouden, en aandacht te besteden aan het maken van keuzes, prioriteren en het nastreven van resultaten. Dit vereist een passende leiderschapsstijl en sturingsfilosofie die de wederzijdse versterking tussen leiderschap en zelforganisatie bevordert.
  4. Effectiever en meer integraal (samen)werken: hoe kunnen we data-bedreven werken beter faciliteren door bewuste verzameling en gebruik van data vanuit een afgestemde informatiebehoefte, waarbij het applicatielandschap aansluit bij de behoeften en de werkwijze wordt geborgd door training en risicobeheer, met als resultaat ondersteuning van de bedrijfsvoering door snelle toegang tot heldere en consistente informatie voor efficiënter (samen)werken en een verhoogd niveau van integraal denken en betrouwbaarheid in de dienstverlening.

Wat gaan we daarvoor doen in 2025?

Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen in 2025?

Beter verbinden programma, lijn en samenleving (kernen)

  • Schuring tussen lijn en programma's oplossen (werken in/met rollen)
  • Hoe organiseren (structureren) we afstemming in ons werk

 

Slimmer inzetten van personeel

  • Welke functies/rollen hebben we nodig in de toekomst / big8 (Strategische personeelsplanning)

 

Bewuster sturen op resultaat en (strategisch) prioriteren

  • Opzetten van een begrippenkader voor zelforganisatie
  • Doorontwikkelen strategisch en innovatief vermogen
  • Leiderschapsprogramma in relatie tot zelforganisatie

 

Effectiever en meer integraal (samen)werken

  • Behoeftepeiling in data bedreven werken; wat hebben we nodig
  • Gebiedsgericht werken laten landen in de organisatie

5.4 Ambitielijn 4 Meerschaligheid in denken en doen

Omschrijving

Terug naar navigatie - Omschrijving

We hebben verbindingen met andere (overheids) organisaties en ontwikkelingen in beeld gebracht. We benutten deze verbindingen om tot effectieve samenwerkingen te komen die bijdragen aan gemeentelijke doelen. We adviseren de de gemeentebesturen over samenwerkingen en ondersteunen hen in hun externe contacten.  Dit doen we om zo door een goed bestuurlijk-ambtelijk samenspel pro-actief invloed uit te oefenen ten gunste van de gemeentelijke taken en opgaven.

Wat gaan we daarvoor doen in 2025?

Terug naar navigatie - Wat gaan we daarvoor doen in 2025?

Stimuleren en faciliteren van meerschaligheid

  • Ambtelijk symposium / themadag.

 

Effectief positioneren (Tubbergen en Dinkelland) in de brede omgeving

  • Opzetten en inzetten van een lokale lobbyagenda.
  • Voorbespreking van regionale contactmomenten in het RBO-overleg van beide colleges.

Inleiding

Terug naar navigatie - Inleiding
In een veranderende maatschappelijke context staat Noaberkracht voor de uitdaging om haar rol als wendbare en betekenisvolle organisatie in de samenleving verder te versterken. Als één ambtelijke organisatie voor de gemeenten Dinkelland en Tubbergen, is het noodzakelijk om flexibel in te spelen op diverse bestuursstijlen, voorkeuren en prioriteiten binnen beide gemeenten. Daarnaast vraagt de toenemende behoefte en betrokkenheid vanuit de samenleving om continue aanpassing van capaciteit, competenties en werkprocessen. Noaberkracht zorg er daarmee als organisatie voor dat de medewerkers zo goed mogelijk hun werk kunnen doen, waar en wanneer zij nodig zijn. 

Samenlevingsgericht werken

Terug naar navigatie - Samenlevingsgericht werken
In Nederland en dus ook Dinkelland en Tubbergen, willen inwoners hun stem niet slechts eens in de vier jaar laten horen door te stemmen op politici, die hen representeren in besluitvorming. We zien een wens voor participatieve democratie, naast de traditionele representatieve democratie. We zijn op zoek naar nieuwe manieren van besluitvorming en een passende machtsverdeling tussen overheid en inwoner. Wederzijds vertrouwen tussen overheid en inwoners, is cruciaal voor een goed functionerende rechtsstaat. We blijven werk maken van democratische vernieuwing en we investeren in een goed contact met onze inwoners. Daarom hanteren de besturen van Dinkelland en Tubbergen de bestuursstijl: Samenlevingsgericht werken. Om dit te ondersteunen hebben we een ambitielijn ingericht; ‘Samenlevingsgericht werken’.

Ambtenaar van de Toekomst

Terug naar navigatie - Ambtenaar van de Toekomst
Veel opgaven waar we als gemeente aan werken zijn complex van aard. We zijn gebonden aan provinciale, nationale en Europese regelgeving, het algemeen belang botst regelmatig met particuliere belangen, de houding vanuit de samenleving naar de overheid wordt beïnvloed door sociale media en AI. En als gemeente werken we vanuit verschillende rollen. We stellen regels, we subsidiëren, we faciliteren, we stimuleren, we handhaven, we organiseren. Deze trend van een veranderende samenleving vraagt om medewerkers die daarop zijn ingespeeld. Die wendbaar zijn, flexibel, integer, bewust, lerend, en die om kunnen gaan onzekerheden en politieke besluitvormingsprocessen, kortom medewerkers met een ondernemende, betrokken en (warm) zakelijke houding. Om onze medewerkers in staat te stellen zich hierin te ontwikkelen en zo bij te dragen aan onze lerende organisatie hebben we een tweede ambitielijn ingericht: ‘Ambtenaar van de toekomst’. 

Van organisatie naar organiseren

Terug naar navigatie - Van organisatie naar organiseren

We willen samenlevingsgericht werken, meerschalig denken en doen en goed uitvoering blijven geven aan complexer wordende taken en opgaven waar we als gemeente voor staan. Dit vraagt om flexibiliteit om op verschillende manieren te werken. En het vraagt om wendbaarheid van teams om in te kunnen spelen op vragen die we nog niet kennen. Dit heeft impact op de inrichting van werkprocessen, de besturing en aansturing van het netwerk, en het vraagt veel van de zelfstandigheid en flexibiliteit van medewerkers. Om dit te ondersteunen hebben we een derde ambitielijn ingericht ‘Van organisatie naar organiseren’.

Meerschaligheid in denken en doen

Terug naar navigatie - Meerschaligheid in denken en doen

Om goed uitvoering te kunnen geven aan gemeentelijke taken en opgaven zijn goede regionale contacten essentieel. Verbinding met de buurgemeenten is belangrijk omdat veel opgaven niet stoppen bij de gemeentegrens. De Twentse gemeenten zijn samenwerkingspartners omdat sommige taken verplicht of vrijwillig op regionale schaal worden opgepakt. Als het gaat om beïnvloeding van provinciale of landelijke wet- en regelgeving is het sterker om samen op te trekken. Naast wet- en regelgeving is uitvoering van ambities voor een deel afhankelijk van subsidies vanuit hogere overheden. En tenslotte is het effectief en efficiënt om niet het wiel zelf uit te vinden, maar door kennisdeling samen op trekken via kennisnetwerken en de VNG. Om dit meerschalig denken en doen voor medewerkers en bestuurders te faciliteren en te stimuleren is een vierde ambitielijn ingericht ‘Meerschalig denken en doen’. 

Wat gaat het kosten in 2025?

Terug naar navigatie - Wat gaat het kosten in 2025?
Omschrijving Kosten Opmerking
Vormen/implementatie van visie en strategie en tot stand brengen procesontwerp rond digitale dienstverlening € 50.000 incidenteel Dit is bestaand budget afkomstig uit de oude actielijn 4 (begroting 2023). Dit budget staat geparkeerd in de reserve in afwachting van te ontwikkelen beleid. 
Structureel werkbudget informatieveiligheid € 30.000 structureel Dit is bestaand budget afkomstig uit de oude actielijn 2 (begroting 2023). Dit budget wordt ingezet om de acties uit te voeren die benoemd zijn in het veiligheidsplan.
Werkbudget samenlevingsgericht werken

€50.000 incidenteel

Dit is bestaand budget afkomstig uit de oude actielijn 1 (begroting 2024). Dit budget wordt ingezet om initiatieven op het gebied van samenlevingsgericht werken te kunnen bekostigen.
Structureel budget data gedreven werken / BI € 94.000 structureel Dit is bestaand budget afkomstig uit de oude actielijn 2 (begroting 2024). Het betrof een structureel bedrag van € 100.000 waarvan inmiddels € 6.000 is uitgegeven. Dit budget wordt ingezet voor koppelingen met systemen om data gedreven werken digitaal mogelijk te maken.
Werkbudget sturingsfilosofie € 75.000 incidenteel  Dit is bestaand budget afkomstig uit de oude actielijn 6 (begroting 2024). Dit budget wordt ingezet om initiatieven op het gebied van sturingsfilosofie te kunnen bekostigen.
Werkbudget strategie & innovatie € 50.000 incidenteel Dit is bestaand budget afkomstig uit de oude actielijn 7 (begroting 2024). Dit budget wordt ingezet om initiatieven op het gebied van strategie en innovatie te kunnen bekostigen.