Stand plan organisatieontwikkeling
In het 1e programmajournaal 2022 is aangegeven dat er volop gewerkt werd aan het plan Organisatieontwikkeling. Hierin krijgen alle grote ontwikkelingen binnen Noaberkracht een plek. Inmiddels is het plan gereed. Dat betekent dat de ambities die we kenden binnen Noaberkracht, ambitie strategisch personeelsbeleid en ambitie digitalisering en informatieveiligheid, verdwijnen. De onderwerpen die hierin benoemd werden, hebben een plek gekregen in het nieuwe plan. In de komende periode wordt de begroting 2023 van Noaberkracht omgebouwd tot een nieuwe begroting met het plan Organisatieontwikkeling als onderdeel daarvan.
In het collegeakkoord van Dinkelland en het coalitieakkoord van Tubbergen is geld beschikbaar gesteld voor de ambities binnen het plan Organisatieontwikkeling. Deze gelden zijn overgeheveld naar Noaberkracht. In de omgebouwde begroting 2023 wordt beschreven hoe dit geld ingezet gaat worden om de ambities op het gebied van Organisatieontwikkeling te behalen.
Inflatie
Stelpost prijscompensatie
De inflatie is momenteel het onderwerp van gesprek. Ook binnen Noaberkracht hebben we te maken met inflatie, vooral op brandstof voor het onderdeel tractie. In de gemeentebegrotingen van Dinkelland en Tubbergen wordt rekening gehouden met een jaarlijkse stijging van de lonen de prijzen. Dit doen we door stelposten op te nemen in afwachting van de werkelijke stijgingen van zowel de lonen als de prijzen. De prijsstijgingen waar Noaberkracht mee te maken krijgt worden volgens afspraak doorbelast naar beide gemeenten, die ze ten laste van de stelpost prijsstijgingen brengt.
Gas
Het vijfde sanctiepakket tegen Rusland heeft ertoe geleidt dat overheidsorganisaties, waaronder ook Noaberkracht, de aardgascontracten met Gazprom uiterlijk 10 oktober 2022 moeten opzeggen. Er is een aanbestedingsprocedure gestart en 2 september 2022 is een gunning afgegeven aan Vattenfal om per 1 oktober 2022 de benodigde volumes aan aardgas voor vier jaar te leveren. De nieuwe contracten hebben een flinke kostenverhoging tot gevolg voor de levering van aardgas, net als iedereen die nieuwe contracten moet afsluiten op de huidige energiemarkt.
Veel overheidsorganisaties hebben moeite om een aardgasleverancier te vinden. De aanbestedingsgroep heeft daarom veelvuldig het ministerie van EZK en de VNG gecontacteerd om te verifiëren of de Nederlandse koers veranderd is. De brief van minister Jetten aan de Tweede Kamer van 6 september (vier dagen nadat de gunning aan Vattenfal is afgegeven), waarin hij aangeeft dat de termijn voor het opzeggen van de aardgascontracten met Gazprom wordt opgeschoven naar 1 januari 2023 heeft de aanbestedingsgroep dan ook ten zeerste overvallen.
Nu de termijn voor het opzeggen van de contracten met Gazprom worden doorgeschoven naar 1 januari 2023 gaan we onderzoeken hoe de financiële consequenties kunnen worden beperkt. Omdat de situatie per dag verandert kunnen we nu nog niet in kaart brengen wat de financiële gevolgen gaan zijn voor het jaar 2023 en verder.
Noaberkracht zegt het contract met Gazprom per 1 januari op, conform de informatie uit de brief van Jetten aan de Tweede Kamer van 06-12-2022.